Kwasy Tłuszczowe Omega 3 - Ranking Najlepszych Produktów

Kwasy Tłuszczowe Omega 3 - Ranking Najlepszych Produktów

UWAGA! Zalecamy kupowanie zaprezentowanych produktów w dobrych sklepach internetowych. Otrzymujemy informacje, że na serwisach aukcyjnych pojawiły się podrobione produkty.

Jaka jest rekomendowana dawka Omega 3?

Wiemy już, że kwasy Omega 3 są niezwykle zdrowe, że wspomagają leczenie między innymi chorób serca czy chorób nowotworowych. Wiemy także, że są świetnym, co warto zaznaczyć naturalnym suplementem diety pomagającym schudnąć poprzez przyspieszanie redukcji tkanki tłuszczowej. Oczywistym jednak jest, że nie każda dawka tych kwasów jest odpowiednia. Ile więc powinniśmy ich spożywać, by czuć się lepiej i żyć dłużej? Odpowiedź na to pytanie nie jest wcale taka prosta. Naukowcy ciągle zmagają się z tym zagadnieniem, szukając najlepszych rozwiązań.

Największe ilości Omega 3 posiadają wolno żyjące ryby zimnych wód: łosoś, halibut, makrela, śledzie czy sardynki, dlatego powinny one być ważnym elementem diety każdego człowieka. Jak można się domyślić, dawka kwasów jest zmienna w zależności od tego w jakim jesteśmy zdrowiu i w jakim celu je stosujemy. Każdy, kto nie odczuwa żadnych dolegliwości zdrowotnych, ale chce działać prewencyjnie, by jak najdłużej utrzymać swój organizm w dobrej formie, powinien przynajmniej raz w tygodniu spożywać posiłek oparty na rybach i innych owocach morza. Dla takich osób odpowiednia dawka to co najmniej 500 mg tłuszczu rybiego.

Kwasy Omega 3 są także popularnym pomocnikiem w leczeniu chorób serca. Osoby z rozpoznaną wieńcową chorobą serca powinny swoją dietę wzbogacić o co najmniej 1000 mg tłuszczu rybiego. Z kolei przy zbyt wysokim poziomie cholesterolu i trójglicerydów we krwi dzienna dawka kwasów tłuszczowych powinna wynosić od 2 do 4 g. Należy oczywiście pamiętać, że szczególnie przy chorobach, wszelkie suplementy powinno się skonsultować z lekarzem i najlepiej żeby to on ustalił odpowiednią dawkę.

Niestety jak wskazują badania, Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb przez co nie dostarczają swojemu ciału odpowiedniej dawki kwasów. Polscy mężczyźni jedzą rocznie średnio 6,9 kg ryb, a kobiety jedynie 5,5 przy czym średnie spożycie ryb w innych krajach europejskich sięga nawet 12 kg rocznie!

Może to się brać z tego, że ryby są stosunkowo drogie. Co więc zrobić gdy ceny ryb są dla nas zbyt wysokie, lub rybom zasadniczo mówimy stanowcze „nie”, ale chcielibyśmy jednak skorzystać z dobrodziejstw kwasu Omega 3? Nic straconego. Zawsze można sięgnąć po tłuszcz rybi w kapsułkach, które poniekąd rozwiążą nam dylemat dawkowania i zapewnią zdrowsze życie.

Zobacz ranking najlepszych preparatów zawierających Omega 3